Перейти до контенту
0 800 507 028
Новини

ДОТ спільно з Міноборони напрацювали нові вимоги до продуктів для ЗСУ

Державний оператор тилу 37 переглядів

Міністерство оборони затвердило зміни до описів продуктів харчування для Збройних сил. До розробки долучалися фахівці Державного оператора тилу. Уже з липня ДОТ забезпечуватиме військових за оновленим каталогом.

Головна мета оновлення вимог до продуктів – покращення якості та умов зберігання. Частина з них також спрямована на синхронізацію з ринковими пропозиціями.

“Щ в травні змінилося наповнення каталогу для ЗСУ. Тоді в ньому з’явилося 30 нових позицій у відповідь на запит військових і ринку. Частину продуктів перейменували, ще частину видалили, зокрема, через відсутність попиту та нераціональні витрати. А днями Міноборони затвердило низку оновлених описів до продуктів із цього каталогу. Ці вимоги будуть доведені до нових постачальників, які забезпечуватимуть військових харчуванням до кінця року”, – зазначила Вікторія Виноградова, директорка з управління закупівлями ДОТ. 

Серед ключових змін до окремих категорій продуктів такі:

·       молоко не повинно містити рослинних жирів. Раніше таку вимогу вже запровадили до різних видів сирів, сметани та масла;

·       м’ясо й риба мають бути в якісному пакуванні, зокрема, це стосується вакуумізації та правильного середовища природних газів; 

·       сосиски та сардельки відтепер мають вимоги щодо розміру, а також сировини для їх виготовлення;

·       м’ясорослинні консерви: гречана, перлова, рисова каші з яловичиною не повинні містити сторонніх домішок;

·       овочі та фрукти: стандартизовано розмір і форму, а також визначено допустимий відсоток плодів із відхиленням від норми. Ці вимоги вже були до окремих плодів раніше, зараз список розширений;

·       ягоди: визначено необхідну температуру зберігання та допустимий відсоток плодів із відхиленням від норми;

·       макаронні вироби: деякі види відтепер мають бути виключно з твердих сортів пшениці. Також для покращення якості визначено масову частку лому й крихти;

·       пластівці повинні відповідати додатковим фізико-хімічним показникам, зокрема, щодо відсотка доброякісного ядра. Також з’явився поділ на глазуровані й неглазуровані пластівці для детальнішого опису продуктів;

·       кетчуп і томатна паста відтепер мають визначений відсоток жиру, крохмалю та хлоридів. 

Нагадуємо, що в червні ДОТ законтрактував постачальників харчування для ЗСУ на друге півріччя. Саме вони постачатимуть війським продукти, що відповідатимуть оновленим вимогам.